Traditionerne
Christianshavns Beboerhus er et lokalt kulturhus, dannet i 1970’erne. Da kommunen ville omdanne den gamle Kofoeds skole til parkeringshus, besatte christianshavnerne huset og gjorde det til deres eget Beboerhus. Siden da, har huset været bygget på aktivisme, græsrodsbevægelser og traditioner. Herunder kan du læse lidt om de tilbagevendende traditioner der stadig lever i huset.
Sankt Hans
Grønne volde, midsommerhimmel der spejler sig i voldgravens vand, bål, boder, bands, søde børn, glade voksne og - ikke mindst – nogle af de vildeste og mest kreative figurer, der nogen sinde har stået på toppen af et Sankt Hansbål. Intet slår beboerhusets Sankt Hans-fest, hvor et sted mellem 1000 og 2000 christianshavnere og andet godtfolk mødes om bål, sang, tale, musik, fadøl, pølser og andet godt på Elefantens Bastion på hjørnet af Torvegade og Christianshavns Voldgade.
Sankt Hans-bålfesten den 23. juni på volden ved den gamle Milepæl er en af Christianshavns Beboerhus’ mest sejlivede og elskede traditioner: På én gang traditionel og anderledes. Traditionel, fordi der hverken mangler båltale, midsommersang, snobrød, kaffe eller fadøl – og anderledes, fordi arrangementet rummer en god del af Christianshavns og Beboerhusets sjæl:
Det er her, man møder og sludrer med folk, man ikke ser så tit. Mens børnebålet brænder og snobrødene bager, er det de musikalske børn fra den lokale fritidsklub Musikloftet i Beboerhuset, der underholder fra scenen. Beboerhusets frivillige hjælper til med madlavning, barvagter, bålopsyn, koncertafvikling, sceneopsætning og meget mere. Og heksen på toppen af bålet er ikke bare en heks men en alternativ og ofte vildt fantasifuld figur, der leder tankerne i helt andre baner end fortidens grumme hekseafbrændinger.
Christianshavner eller ej, Beboerhusets Sankt Hansfest er for dig! Og det er gratis.
Fastelavn
En gang om året vrimler Christianshavns Beboerhus med prinsesser, løver, kaniner, superhelte og zombier. Fastelavn rimer på Christianshavn, så selvfølgelig bliver der slået katten af tønden i Christianshavns Beboerhus mens der drikkes spande af kakao og kaffe og spises hyldevis af fastelavnsboller.
Men fastelavn i Beboerhuset byder på meget mere end tøndeslagning, kattekonger og -dronninger og slikposer: Her varmes børnene op med masser af sjov underholdning, der er præmier og utraditionelle kåringer, så ingen behøver at føle sig udenfor – og traditionen byder, at også mange af de voksne klæder sig ud og giver den gas ved festen.
Der er tønder til både mindre og større børn, og prisen for at være med er 60 kr. pr. voksen og 40 kr. pr. barn – alt inklusive.
Julemarkedet
Når julegaverne skal i hus, så hold dig fra Fields, Fisketorvet og Magasin, giv nettet en fridag og læg i stedet vejen forbi JULEMARKEDET i Christianshavns Beboerhus! Ud over muligheden for at købe smukke og unikke gaver får du en af byens hyggeligste juleoplevelser og måske et glas af kokken Thomas’ berømte glögg, lavet på husets hemmelige krydderiblanding.
Det er lørdag og søndag i den første decemberweekend, at beboerhuset slår dørene op til en af årets største og mest velbesøgte traditioner: Husets store sal omdannes til en labyrint af boder, hvor lokale kunsthåndværkere sælger ud af deres værker, mange af dem fremstillet i Beboerhusets egne værksteder. Det er her, du kan købe den flotteste keramik, det skønneste hjemmestrik, det vildeste skrotsmykke – eller den originale julepynt.
Julehyggen fortsætter i beboerhusets cafe, der altid er pyntet op til lejligheden – og udenfor på gaden, hvor husets frivillige har tændt op i grillen og serverer jule-hotdogs med mere.
Beboerhusets mange frivillige er afgørende for, at julehyggen kan indfinde sig i Dronningensgade – ligesom de er det for mange af de andre aktiviteter i beboerhuset. Hvis du har lyst til at læse mere om at være frivillig i Beboerhuset – og måske selv blive frivillig – så læs her. (Link til Om beboerhuset/Frivillig i beboerhuset)