foreningen
Christianshavns beboerhus forening
Mens de fleste kulturhuse i København er ejet og drevet af Københavns Kommune, skiller Christianshavn Beboerhus sig ud: Huset er 100 procent foreningsdrevet og selvejende og i høj grad baseret på frivillig arbejdskraft - helt i den ånd, der gennemsyrede lokalområdet, da huset for et halvt århundrede siden blev slumstormet og besat af lokale aktivister og udråbt til kulturhus.
Christianshavns Beboerhusforening, som har drevet huset siden 1977, har til formål at drive ”et brugerstyret kulturhus, der kan rumme bydelens beboere og gæster, samt kulturelle, kunstneriske, sociale og politiske aktiviteter, der styrker lokalområdets kulturelle mangfoldighed.
Alle, der har lyst, kan støtte huset ved at melde sig ind i foreningen og blandt andet få mulighed for at stemme på den årlige generalforsamling, husets højeste myndighed, hvor de vigtige beslutninger træffes. Beboerhusets otte ansatte udgør den daglige, kollektive ledelse, der træffer beslutninger i fællesskab på de ugentlige personalemøder – og som samarbejder med de ca. 70 frivillige aktivister, der hjælper med til afvikling af koncerter, bardrift ved større arrangementer, spisehusservering og en lang række andre aktiviteter og arrangementer.
Københavns kommune støtter aktiviteterne i Christianshavns Beboerhus økonomisk men har ingen direkte indflydelse på driften.
Medlemskab af Christianshavns Beboerhusforening koster 150 kr om året for voksne og 75 kr. pr. år for børn, studerende og pensionister.
Christianshavnerprisen
En gang om året uddeler Christianshavns Beboerhusforening en helt særlig pris, Christianshavnerprisen - særlig, blandt andet fordi de betingelser, man skal leve op til for at få prisen, er ret specielle. I Beboerhusforeningens vedtægterne står at, citat:
Prisen gives til en person, eller en kreds af personer, som gennem deres aktivitet har gavnet christianshavnernes hverdag gennem udvist mod, civil ulydighed eller almindelig sprælskhed, citat slut.
Hvem der har været modige, ulydige eller sprælske nok til at få Christianshavnerprisen besluttes hvert år på Beboerhusforeningens generalforsamling i april, og prisen uddeles fysisk ved en reception i Christianshavns Beboerhus’ café senere på året.
Blandt de senere års modtagere af Christianshavnerprisen har været Plejehjem NU”-gruppen, der arbejder for at få etableret et plejehjem på Christianshavn, Christianshavns Idræts Klub, det historiske værtshus og restaurant Rabes Have, den lokale ildsjæl Kirsten V. Andersen, bandet Nulle og Verdensorkestret med nu afdøde Elith Nykjær Jørgensen i front og ægteparret Birgitte og Svend Åge Schiermacher, der fik prisen for deres indsats for et grønnere og mere beboervenligt Christianshavn.